Planifică și proiectează eficient
Lucrările de infrastructură și construcțiile sunt motorul economiei unei țări, așa că nu este de mirare că realizarea de drumuri este prioritară. România nu face notă discordantă și vedem că se investește masiv în dezvoltarea infrastructurii rutiere. Avem puțin peste 1.100 de kilometri de autostradă construiți la ora scrierii acestui articol, iar planul guvernanților este ca acest număr să fie completat de 320 de kilometri de șosea de mare viteză, reprezentând Autostrada Moldovei.
Așadar, viitorul sună bine, iar șantierele nu se limitează doar la autostrăzi, ci vizează drumuri naționale, drumuri județene, drumuri comunale, străzi urbane și străzi rurale. Eficiența în realizarea acestora nu se mai limitează demult la forța de muncă și utilajele folosite, ci se raportează și la tehnologia folosită. Despre aportul tehnologiei vorbim în cele ce urmează. Implicit, vorbim despre Leica Geosystems.
Acuratețe în planificare
Cu ajutorul dispozitivelor Leica Geosystems, puteți colecta informații geospațiale de o acuratețe ridicată atât pentru construirea de drumuri, cât și pentru reabilitarea celor existente. Datorită acestor informații precise, reduceți timpul de execuție, micșorați costurile și creșteți nivelul de siguranță în muncă. Tehnologia Leica Geosystems permite inspectarea și analizarea în detaliu a terenului pe care va fi construit drumul, realizarea de expertize topografice, precum și detectarea țevilor sau cablurilor îngropate în pământ. Astfel, excavarea se face în siguranță, fără să afecteze utilitățile.
Colectarea eficientă de date
Topografierea eficientă a infrastructurii rutiere este o provocare. Perimetrul trebuie analizat în siguranță și într-o perioadă scurtă, în timp ce drumul este deschis circulației. Deci, perturbarea activității rutiere trebuie să fie la un nivel minim. De cele mai multe ori, colectarea de date de pe un drum deschis circulației reprezintă un pericol pentru cei care fac măsurători, pe lângă disconfortul cauzat șoferilor. Soluțiile inteligente Leica Geosystems permit colectarea rapidă de informații, deci personalul este expus unor riscuri reduse.
Fie că trebuie să măsurați un punct fix cu ajutorul unui jalon topografic dotat cu tehnologia de compensare a înclinației sau trebuie să analizați milioane de repere cu ajutorul unui sistem mobil de cartografiere, soluțiile Leica Geosystems vă vor proteja. În plus, cu soluțiile Leica Geosystems de captare a realității, puteți topografia sute de kilometri pe zi, ceea ce înseamnă că veți termina proiectele mai repede și la costuri mai mici decât în mod normal.
Reprezentări fidele ale realității
Tot mai frecvent, clienții solicită reprezentări digitale ale realității, cum ar fi replicile digitale (digital twins) și modelarea informațională a clădirilor (building information modeling). O reprezentare digitală a lumii reale îi ajută pe proiectanți mai ales în primele faze ale proiectului pentru că le permite să abordeze diferite variante de lucru și să o aleagă pe cea mai bună. Deci, sunt șanse mai mari ca proiectul să fie unul de succes.
Leica Geosystems vă oferă cea mai fidelă reprezentare a realității, astfel că proiectele au cele mai mari șanse să fie terminate la timp, în bugetul prognozat și cu un număr minim de modificări față de varianta inițială. Soluțiile Leica Geosystems de captare a realității vă permit să colectați nori de puncte 3D și să creați replici digitale care constituie baza planurilor care trebuie să ajungă la constructori. Soluțiile digitale Leica Geosystems maximizează interoperabilitatea datorită folosirii formatelor internaționale de fișiere, inclusiv IFC.
Acces liber la date
Atunci când toate părțile implicate într-un proiect au acces nemijlocit la datele potrivite în momentul potrivit, proiectarea se poate face și se poate modifica rapid și eficient. Proiectele sunt mai accesibile și mai transparente atunci când informațiile pot fi vizualizate și schimbate cu ușurință, fie la fața locului, fie de la distanță. Astfel, stadiul proiectului poate fi monitorizat constant și se pot lua rapid decizii dacă situația nu se prezintă conform planului.
Fie că aveți nevoie de replici digitale complete ale proiectului sau vreți să supravegheați proiectul pas cu pas, software-ul cloud Leica Geosystems permite încărcarea, transferul și accesarea datelor de oriunde v-ați afla. În acest fel, întreaga echipă este aliniată și lucrează la aceeași parte a proiectului. În plus, software-ul Leica Geosystems este compatibil cu sisteme terțe, cum ar fi CAD și BIM.
Soluții de proiectare și redare
Leica Geosystems furnizează o gamă completă de stații totale, software și soluții GNSS (Global Navigation Satellite System), care permit demararea proiectelor în siguranță și asigură un control permanent asupra evoluției acestora. Software-ul Leica Captivate este un exemplu elocvent în acest sens, datorită rezultatelor precise pe care le generează.
Nivelele digitale Leica Geosystems asigură cel mai înalt grad de precizie din industrie. Datorită funcțiilor de fixare asistată a imaginii și focalizare automată, eficiența este sporită și oboseala utilizatorului este diminuată. Software-ul integrat permite ca rezultatele să fie verificate la fața locului, fără a descărca datele într-un computer și fără să fie nevoie ca informațiile să fie procesate.
Odată ce ați colectat toate datele de pe șantier, coordonatele finale sunt transferate în rețea. Leica Infinity și MicroSurvey STAR*NET sunt două programe care integrează toate tipurile de măsurători făcute de senzori și dispozitive, în scopul de a face ajustări. Noile coordonate le sunt apoi transmise membrilor echipei prin GeoCloud Drive și proiectul este actualizat.
Monitorizare topografică
Captarea precisă a situației de pe șantier este esențială pentru crearea unui plan fidel înainte de a trece la executarea lucrărilor. Eficiența crește odată cu folosirea stației totale robotice Leica TS16 și a jalonului topografic Leica AP20. Cu software-ul de teren Leica Captivate, puteți capta toate punctele și liniile de referință necesare începerii activității, fără să mai fie nevoie de procesarea informațiilor la birou.
Sistemele mobile de cartografiere și scanerele laser sunt de un real ajutor atunci când creați replici digitale pentru proiectare. Pegasus TRK este un sistem creat pentru a capta informații geospațiale de pe suprafețe extinse care permit accesul auto. Această tehnologie poate fi operată de o singură persoană, deci Pegasus TRK este sinonimă cu siguranța întrucât nu necesită închiderea drumurilor sau alte măsuri speciale. Pentru zone restrânse, Leica ScanStation P-Series furnizează date 3D de înaltă calitate, de la o distanță maximă de 1 kilometru. Norii de puncte obținuți cu ajutorul cartografierii mobile și scanării laser alcătuiesc o replică digitală fidelă care permite demararea fără griji a procesului de proiectare.
Hexagon Content Program conține cele mai multe imagini aeriene de înaltă rezoluție și date de altitudine din Statele Unite ale Americii și Europa. Hexagon Content Program furnizează modele digitale de suprafețe (DSM) terestre și structuri construite deasupra solului în raster sau nori de puncte, care pot fi folosite pentru proiectare în fază inițială, planificare și stabilirea fezabilității proiectului.
Identificarea utilităților subterane
Stream UP este un sistem de cartografiere a utilităților aflate în subteran folosit pentru suprafețe mari. Radarul de penetrare a solului (GPR) Leica Geosystems captează locul exact al utilităților din zonele urbane în condiții de siguranță și la o viteză mai mare decât orice alt sistem de acest tip. Datorită construcției inteligente și procesării informațiilor în timp real cu IQMaps, nu este nevoie de un antemergător sau de încetinirea traficului.
AiMaps este o soluție care utilizează inteligența artificială pentru a crește productivitatea în domeniul identificării utilităților din subteran. Această tehnologie este integrată cu IDS GeoRadar IQMaps, așa că întreg procesul este foarte fluid. AiMaps reduce timpul de lucru și volumul de muncă necesare pentru procesarea datelor, prin intermediul unei interfețe intuitive și ușor de folosit. Astfel, economisiți cu până la 70% din timpul necesar analizării utilităților subterane.
Siguranța este crucială în domeniul construcțiilor și trebuie să știți totul despre șantier înainte de a începe săpăturile. Leica DSX identifică și mapează utilitățile aflate în subteran pentru a asigura un mediu sigur de lucru. Mai mult decât atât, Leica DSX crește productivitatea datorită software-ului de ultimă generație care analizează automat informațiile obținute și creează o hartă tridimensională a zonei vizate de lucrări. Acestă hartă poate fi apoi convertită în format CAD și importată direct în programul Leica Geosystems de ghidare a utilajelor. Astfel, sunt evitate accidentele și pagubele materiale ce pot apărea în timpul excavării.
Colectarea și procesarea datelor
Fiecare proiect de infrastructură rutieră este unic. Leica Infinity vă asigură instrumentele necesare pentru proiectarea drumurilor și pentru importarea datelor din surse multiple. Cu Leica Infinity, proiectele pot fi verificate rapid înainte de a fi trimise către Leica Captivate sau către serviciile de cloud Leica ConX și GeoCloud Drive. Conectivitatea este asigurată de Leica Infinity, care vă oferă acces direct la contul AutoDesk BIM 360° sau Brics 24/7.
BricsCAD, MicroSurvey CAD și LISCAD sunt instrumente intuitive folosite pentru crearea de proiecte de infrastructură rutieră simplă sau complexă. Odată ce proiectarea este finalizată și verificată, informațiile sunt transmise rapid către Leica Captivate și Leica iCON și se poate începe verificarea și topografierea terenului. LISTECH Neo oferă o gamă largă de module Xchange, care partajează date cu lejeritate între sistemele BIM, CAD și senzorii de teren Leica Geosystems.
Pentru mai multe informații despre tehnologiile Leica Geosystems, accesați www.guidetech.ro sau apelați 0790 315 214.